Jul 3, 2012 PembeRehber
Bu tarifim Mart ayı Tuzbiber Dergisinde yayınlanmıştı. Bu aralar, draft ta kalan tüm yazılarımı ayıklama derdindeyim. 80′e yakın tarif ve yazı birikmiş. İşe yarayanları koyacağım. Fotoğraflarını beğenmediklerimi eleyeceğim. Artık yaz temizliğini site arkasında da yapacağım Eşim tarafından tek lokmada mideye indirilen poğaçalar enfes olmuştu. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim. Öyle mükemmel şekilde Türçe dil bilgisi kurallarına hakimim diyemem. Ahkam kesmek haddim değil. Sonuçta matematiğe daha çok basar kafam ne yalan söyleyeyim. Ancak, yemek tarileri yayınlayan bazı sitelerde, “poğaça” nın yanlış yazılışını görüyorum. Poğaça, bazen oluyor “poğça” bazen oluyor “pohuça” ya da farklı farklı isimler. Aman arkadaşlar muallakta kaldığımız kelimeler için bir TÜRK DİL KURUMU‘nun sayfasına girelim ve bakalım lütfen. SONUÇ OLARAK, DOĞRU YAZIM “POĞAÇA” dır.
Malzemeler:
- 4.5 ya da 5 su bardağı un (kıvamını kontrol edip sonradan ekleyebilirsiniz)
- 1 şişe maden sodası (1 su bardağından daha az oluyor)
- 1 su bardağı süt
- 1 paket instant kuru maya (10 gr)
- 2 çorba kaşığı şeker
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 2/3 su bardağı zeytinyağı
İçi için öneriler:
- Peynirli maydonoz karışımı
- Kaşar peyniri rendesi
- Haşlanmış patates ( ezilmiş ) + peynir+ karabiber karışımı
- Pastırma dilimleri
- Kavrulmuş soğan, patates ve salça karışımı
- Zeytin ezmesi
- Kavrulmuş ıspanak, kırmızı biber, peynir karışımı
Yapılışı:
1- Derin bir kaba, un hariç tüm malzemeyi dökün. Çırpma teliyle iyice karıştırın. Unu kontrollü ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru 1-2 saat iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın.
2- Hamurdan parçalar koparıp içini koyun, yuvarlak form verip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Çörekotu ekin. Yarım saat daha mayalanmaya bırakın. 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
alt="
No comments:
Post a Comment